Haags Kinderrechten Debat 2017


Elk jaar organiseert de Kinder- en Jongerenrechtswinkel op de Internationale Dag voor de Rechten van Kind het Haags Kinderrechtendebat. Het Kinderrechtendebat 2017 werd na een lunch voor alle deelnemers geopend door de Haagse wethouder van Onderwijs, Saskia Bruines. Vervolgens namen 12 Haagse middelbare scholen het met hun debatteam van 1e en 2e klassers tegen elkaar op in de stijl van het lagerhuis.
De stellingen gingen allemaal over kinderrechten en er werd stevig gedebatteerd, waarbij er veel goede argumenten voor en tegen zijn gegeven. Het was duidelijk dat iedereen veel heeft opgestoken van de voorbereidende debat-workshop door Het Debatbureau!
De middag bestond uit 3 rondes waarbij de jury’s met o.a. een echte kinderrechter, collegeleden van B&W van Madurodam, een kinderrechtendeskundige en de Haagse Jeugdombudsman hele goede debatten hebben gezien. Zij hadden de moeilijke taak om de winnaar te bepalen.
De finale is gehouden in de Raadzaal van het Haagse stadhuis waarbij het Haags Montessori Lyceum heeft gewonnen van Dalton Den Haag met een stelling over stemmen vanaf je vijftiende voor de gemeenteraad. Alfons Groenendijk, de trainer van ADO Den Haag, reikte de prijzen uit.
Wij van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel zijn erg trots op alle deelnemende scholieren!

De scholen die mee hebben gedaan aan het Haags Kinderrechtendebat 2017:
Dalton Den Haag
Diamant College
Edith Stein College
Francois Vatelschool
Heldring College
HML
Hofstad Mavo – Havo
Hofstede Praktijkschool
Johan de Witt Scholengroep, locatie Zusterstraat
Maerlant Lyceum
Maris College Bohemen
De Populier

Wij bedanken de gemeente Den Haag, Het Madurodam Kinderfonds en Fonds 1818 voor hun steun, die het mogelijk heeft gemaakt om het Kinderrechtendebat te organiseren.