Bankrekening gesloten door fraude verdenking

Bankrekening gesloten door fraude verdenking

Steeds meer jongeren worden slachtoffer van criminelen die via social media beloven dat je veel geld kan verdienen. Deze criminelen laten een grote stapel geld zien en vragen je vervolgens om jouw bankpas met pincode op te sturen. Deze criminelen zetten vervolgens gestolen geld (vaak van whatsappfraude) op jouw rekening en laten daarna iemand anders het geld pinnen. Zo is het lastig achterhalen wie het geld heeft gestolen.

Het gevolg als jij jouw rekening beschikbaar hebt gesteld, is dat jij ook strafbaar bent. Jij hebt meegewerkt aan fraude, je zou dan door de politie vervolgt kunnen worden. Ook bestaat dan de kans dat jij het gestolen bedrag moet terugbetalen. Daarnaast mag de bank je rekening sluiten en kan je op een zwarte lijst belanden. Deze zwarte lijst heet het extern verwijzingsregister (EVR). Als je op deze lijst staat, dan mag je geen bankrekening in Nederland meer openen. Een EVR registratie kan aangevochten worden, maar heeft niet altijd succes.

Het is heel belangrijk om niet in te gaan om een dergelijk aanbod, want voorkomen is beter dan genezen. Gratis geld bestaat niet. In de video achter de link kun je zien hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe jongeren vervolgens de schuld krijgen:

https://www.npo3.nl/bait/18-03-2021/POW_04931922